Pages

Monday, March 7, 2011

Resepi Spaghetti Aglio Olio

ATAS PERMINTAAN KHAS KAWAN FB SAYA CIK Melrose Aienella.



 Bahan-Bahan:-
-10 ulas bwg putih dadu halus(boleh kurangkan kalau tak suka)
-10 tangkai cili kering buang biji dan rendam air panas.(boleh tambah untuk lagi pedas)
-1 cawan minyak zaitun (beli jenis biasa yang tulis MILD di label,jangan guna extra virgin olive oil sebab takut anda kurang gemar baunya)
 
-1 kiub pati ayam (saya guna jenama maggi)
-buah zaitun (ade jual dlm botol di Giant)
 
-seafood mix (udang,sotong,lala)ikut suke nk letak banyak mana.
Notis penting:Kalau letak lala saya akan basuh bersih-bersih dahulu dan kemudian rebus.bila nak makan barulah letak lala atas spaghetti.
-spaghetti 1 paket.
-basil dan oregano kering(ade jual dlm botol kt supermarket bahagian rempah ratus,saya beli mccormick)
 
cara-cara:
1.rebus spaghetti sampai lembut.kemudian toskan.letak sedikit minyak masak sewaktu merebus bagi mengelakkan spaghetti melekat.
2.tumis bawang putih dengan minyak zaitun.PASTIKAN JANGAN HANGUS ok!Kalau tak susah spaghetti nie nak rasa sedap nanti.Kemudian masukkan seafood mix.
3.lepas semua bahan-bahan
masak masukkan kiub pati ayam.kemudian letak garam,gula secukup rasa.lepas itu masukkan spaghetti..akhir sekali taburkan  basil dan oregano.basil tu agak hot n spicy mcm lada hitam.jagan la tabur mencurah-curah sampai tak ingat dunia kalau tak mahu pedas sangat..hehe..lepas masak kalau rasa spaghetti tu agak kering boleh curahkan minyak zaitun lagi keatasnya supaya lebih lembap.jangan risau minyak zaitun makn banyak tak mengapa nanti kulit jadi cantik macam dewi yunani.heheh..
4.sedia untuk dihidang..

SELAMAT MENCUBA!

0 comments:

Post a Comment